Cum. Oca 3rd, 2025

Başkanlığını Ufuk Güngör’ün yaptığı Gastronomi Turizm Medya Derneği (Gatumder) geleneksel aylık yönetim kurul toplantısını, Metin Dinçer’in mekanı “Burak Kurufasulye” Restaurant’da yaptı.

Toplantılarını tanıma fırsatı yaratmak adına üyelerin değişik yiyecek mekanlarında gerçekleştiren Gatumder, toplantı gündeminde olan, Ağustos 2022 tarihinde yapacağı genel kurul sonrası birkaç büyük projelerini müzakere etdi.

Başkan Ufuk Güngör komite çalışmaları gelişmelerini başkanlarından dinledikden sonra yeni üyelerin girişlerini gerçekleştirdi.

Efsane Burak Kuru Fasulye

Burak Restaurant kurucusu Metin Dinçer ile gastronomi mezunu ve yüksek lisanslı Oğlu Burak Dinçer’in aile şirketinden mutfakları hakkında bilgiler aldık. 

Pendik’de, kuru fasulye denince Burak Restaurant ilk akla gelen mekanların başında geliyor. 

Hem besleyici hem de lezzetli, neredeyse sınırsız raf ömrüne sahip ürünlerden biri olan fasulyeyi “Burak Fasulye” olarak efsaneleştiren Şef Metin Usta’ya sırrını sorduk.

Gerçekdende, minik taneli şeker fasulyesini tereyağında pişirerek harika bir lezzet elde eden, yanında yine özel tereyağlı pilav ile Burak’ın kuru fasulyesine doyum olmuyor. 

Tadı enfes fasulyesinin lezzeti için İstanbul’un çeşitli semtlerinden gelenler var. Her saatde tüm masalar dolu.

Kuru fasulyeniz Gaz veya şişkinlik yapar mı ? sorumuza;


“Fasulyeleri ıslatmak, gazı azaltabilmesinin yanı sıra fasulyenin beslenmesi için çok şey yapar.

Fasulyeleri ıslattığınızda, fasulyelerin yavaşça sulanmasına izin veriyorsunuz. Bunu yaptıklarında, çekirdekler daha az grenli ve dokuda daha pürüzsüz hale gelir. Bu, doku hassasiyeti olan insanlar için harikadır.

Fasulyeler daha yumuşak ve pürüzsüz hale geldikçe, rafinoz adı verilen karmaşık bir şeker salgılarlar. Bunun vücut için parçalanması zordur, bu nedenle gaz içeren yiyecekleri yediğinizde gaza neden olur. Fasulyeleri ıslattığınızda şeker suya salınır ve fasulye ıslatma suyunu atıp pişirme suyuna çevirdiğinizde su ile birlikte süzülür.” Cevabını aldık.

Hazırlanışı hakkında aldığımız kısa bilgi;


“Gecede Islatma, bu yöntemi yapmak için tencereye 3 katı kadar su koyup geceden ıslatıyorsunuz. Ertesi sabah fasulyeleri 1-1,5 saat pişirmeniz gerekecek ve daha sonra soğutup buzdolabında geceye kadar saklayabilirsiniz. Fasulyeden kaynaklanan gazı azaltmak istiyorsanız suyu boşaltın ve 3 katı su ile doldurun ve pişirin.”

Etlerin yumuşaklığı ve fasulye tarifi hakkında  elbetde özel sırları olduğundan, zaten sormadık..

Katıldığı festivaller ve yarışmalardan almış olduğu, plaketleri, sertifikaları, ödüllerin bazıları hakkında bilgiler aldık. 

yilmazparlar@yahoo.com