Türk Mutfağı Haftası kapsamında İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İstanbul Arkeoloji Müzede Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı etkinliği düzenledi. Binlerce yılın yaşamını hissettiren, Anadolu’nun binlerce yıllık medeniyetini mutfak kültürünü “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” konulu oturumun moderatörlüğünü, İstanbul Turizm İl Müdürü Coşkun Yılmaz üstlendi.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın eşi Hatice Nur Yerlikaya, Vali Yrd. Hasan Gözen, İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı‘nın katıldığı toplantıda; Panelistler, Sevgül Coşkun, Vedat Başaran ve Ömer Seyfi Aktülün Türk mutfağını sofrası ve yemek kültürünü aktardılar.
Bir milletin kimliği olan sofra ve yemek kültürü o ülkenin tanınabilmesi için o ülkenin mutfak kültürünün mutlaka tanınması şartı önde gelir.
Bu nedenle Türk Mutfağı Haftası kapsamında Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı yerinde bir etkinlik oluşturdu. Yemek pişirmeyi, pişirme süresini, tekniklerini, neyin ne zaman tüketileceğini, hangi tatların birbiriyle uyumlu olduğunu bilmeli, kullanılan malzemeler iyi tanınmalı.
Türk mutfağı, İstanbul Mutfağı önce mutfak ve Gastronomi ele alındığında. Mutfak evin otelin veya restoranın yemek pişirilen yerde başlayan biten demek… Kültür olarakda mutfağımıza ocak denilir. Aşktır. Mevlevi’de de insanların ilk yetişme alanı mutfakta geçer. Ocak kültürlerde de birliğin sembolüdür.
Gastronomi mide kuralları kökeni Latince’den. zengin iştah açıcı yiyecekleri hazırlama ve sunma sanatı, belirli bölgelerin pişirme stilleri ve iyi yeme biliminin incelenmesidir. Ülkelerden çeşitli yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, üretimi ve servisinin uygulanması ve çalışılmasıyla ilişkilidir.
Emine Erdoğan’ın ve Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Türkiye Turizm ve Geliştirme Ajansı iş birliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle ünlü şef, akademisyen ve uzmanların katkılarıyla hazırlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı İsimli kitap geniş ve zengin olan Türk mutfağını dünyaya tanıtmak için dünyanın farklı dillerine de çevrilmiş. Aynı zamanda Türk mutfağının sağlıklı saklama, pişirme tekniklerine yer verildiği gibi atıksız bir mutfak olduğunu ele alan asırlık geleneksel tariflerin aslına uygun olarak yer alıyor. Atıksız, fermente, yöresel, yerel, glütensiz gibi sağlıklı ve alternatif beslenmeye yönelik ikiyüzden fazla tarif yer alıyor. Kitap Panelistlere hediye edildi. Oturum sonrası Müze bahçesinde katılımcılara Türk mutfağının bazı çeşitleri ikram edildi.
yilmazparlar@yahoo.com