Per. Ara 5th, 2024

 Turizm Zeytin Dalıdır

Selçuk Meral’ın Kurucusu olduğu GM Center ve Antalya Turizm Fuarı tarafından organize edilen 26-27 Ekim 2023 tarihleri arasında 5.ncisi düzenlenen Antalya Turizm Fuarı 10 numaranın sınırlarını aşan başarıya ve verime sahip güzellikteydi.

Son derece başarılı ve verimli geçen fuarın protokol açılış konuşmalarında tekrarlanan “Turizm Zeytin Dalıdır.” Sözcüğünü çok benimsedik. Gerçektende zeytin dalının turizmle örtüşmesini son derece isabetli bulduk.

35 ülkeden 25 bin turizm profesyoneli ve paydaşının ağırlandığı Antalya Turizm Fuarı (ATF 23) ‘Move Your Tourism Move Your Country’ sloganıyla çok canlı, hiperaktif, atmosferiyle, mükemmel iş hacmi yüksek bir ortam oluşturdu.

Fuar açılış konuşmalarında  GTM Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral, AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Turizm radikalizmin önündeki en önemli engel olduğunu ticaretin, turizmin, insanların bir arada olduğu yerlerde ön yargıların  kırıldığını belirttiler. Barışın huzurun simgesi olan zeytin dalı benzetmesiyle gündemi özetlediler.

Gerçektende benzetmeyi incelediğimizde; Zeytin dalı, antik Yunan gelenekleriyle ilişkilendirilen, tanrılara ve iktidar sahibi kişilere yapılan duayla bağlantılı olan barış ve zaferin simgesidir. Akdeniz havzasının çoğu kültüründe bulunur ve modern dünyada barışla ilişkilendirilir.

Neden zeytin dalı diyoruz?

Zeytin dalının barış sembolü olarak kullanılmasının kökenleri Antik Yunan kültürüne dayanmaktadır. Antik Roma’da da savaşta yenilenler, barış için yalvardıklarını belirtmek amacıyla ellerinde zeytin dalı tutarlardı.

Zeytin Dalı Neden Barışın Sembolüdür?

Antik Yunanlıların zeytin dalını barış ve zafer sembolü olarak kullanmalarından çok önce, Kutsal Kitap güvercinin Büyük Tufan’ın sona erdiğinin bir mesajı olarak gemiye bir zeytin dalı getirdiğini kaydetmişti.  Büyük Tufan’ın ardından Nuh, suyun çekilip çekilmediğini görmek için gemiden kuşlar gönderdi. Büyük Tufan’ın 301. gününde Nuh yine güvercini gönderdi. Güvercin bütün gün orada kaldı ve sonra akşam dönünce  güvercinin, ağzında kopmuş bir zeytin yaprağı vardı; ve Nuh suların yeryüzünden çekildiğini artık biliyordu.

Neden zeytin? 

Zeytin Dayanıklıdır. Bazıları zeytin ağaçlarının çok dayanıklı olduğunu ve bu nedenle zorlu koşullara dayanabildiğini açıklıyor. Yapraklar selden sağ çıkamasa da zeytin ağacının kendisi hayatta kaldı. Böylece zeytin dalını geri getiren güvercin, sel sularının yaprakların yeniden yeşermesine yetecek kadar çekildiğinin habercisi oldu. 

Turizmde barışın kendisidir. Zeytin ağacının dayanıklığı gibidir.  Çok badireler geçirsede yine turizm ayaktadır. Ayakta kalmasına vesile olan ortam hazırlayan böylesi fuarların başarısını tebrik ediyoruz. Ve devamını diliyoruz.

yilmazparlar@yahoo.com

Antalya Turizm Fuarı