05 Mart 2024 Salı Günü Sarıyer Boğaziçi Kültür ve Sanat Mekezi’nde, Hindistan İstanbul Başkonsolosu Mijito Vinito ve eşi Shin Jung Lee, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in katılımıyla gerçekleşen Hindistan Assam Bihu Halk Dansı Grubun nefis gösterisi davetlileri büyüledi.
Hindistan Başkonsolosluğu himayelerinde, 4-8 Mart 2024 tarihlerinde Hindistan’ın Kuzey-doğu eyaleti Assam’dan sekiz kişilk Bihu halk dansı grubu Hindistan kültürünü tanıtmak için, Sarıyer Belediye bünyesinde olan Boğaziçi Kültür ve Sanat Mekezi’nde ilk gösterisini yaptı, folklorundan örnekler sundu.
Açılış Konuşmasında Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Dünya çapında tanınmış Yaşar kemal’in sözlerinden alıntı yaparak “Dünya binlerce çiçekli bir kültür bahçesidir. Her çiçeğin bir rengi, bir kokusu vardır. İnsanlık, her kültürün üstüne titremelidir. Binlerce kültür çiçeği, birini koparırsak, insanlık bir kokudan, bir renkten yoksun kalır. Bir ülke insanları insanca yaşamayı, mutluluğu güzelliği seçecekse, bu önce evrensel insan haklarından, sonra da evrensel sınırsız düşünce özgürlüğünden geçer.” Şeklinde Hindistan’ı renkli çiçekler olarak sıfatladı. Mekanlarının yapmış olduğu ev sahiplğinden duyduğu memnuniyeti belirtdi. Ata’mızın “Yurtda Sulh Cihanda Sulh” vecizesiyle Konuşmasını noktaladı.
Hindistan İstanbul Başkonsolosu Mijito Vinito Hindistan Eyaletleri Bölgeleri hakkında bilgiler verdi. “Federal devlet yapısına sahip olan Hindistan, 29 Eyalet ile 7 Birlik Toprağından oluşmakta olup, eyaletler kendi Hükümetlerine ve Parlamentolarına sahiptirler.” Doğal güzelliklerle dolu, Hindistan’ın en doğusundaki Sentinal Assam eyaleti, yemyeşil çay tarlaları, vahşi ormanlar ve inanılmaz arkeolojik alanları çevreliyor. Danslar hasat sonu şenlikleri için yapıldığı bilgiler paylaşıldı.
Verilen bilgilere göre; Bu kültürel grup, Hindistan Kültürel İlişkiler Konseyi tarafından görevlendirildi. Hengerabari Assam Kala Kendra Dans Okulu mensubudurlar.
Bihu, Hindistan’ın kuzey-doğusunda ortaya çıkmış popüler ve renkli bir halk dansıdır ve hasat zamanında nimet ve zenginlik için yapılan duadan bahseden Sanskritçe Bishu kelimesinden türemiştir. Çok eski zamanlardan beri var olan Bihu şarkı ve dansları doğa ve medeniyet arasındaki yakın ilişkiyi, farklı insanları bir araya getirmeyi temsil eder ve Hindistan’ın Assam eyaletindeki yaşam tarzı ve kültürünü kutlar. Assam ayrıca tek-boynuzlu Gergedanının tek yurdu ve dünyaca ünlü Assam çayının kaynağıdır.”
Grup, Bahçeşehir Ünversitesi Beşiktaş Kampüsünde, Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde, İstanbul Kent Üniversitesi Kağıthane Kampüsünde gösterilere devam edecek.
Türkiye’de iş hayatlarından dolayı yaşam sürdüren Hindistan’lı yöneticelerden aldığımız bilgilere göre;
Assam Kültürü
Assam, kültürler söz konusu olduğunda bir çeşitlilik alanıdır. Mongoloid, Indo-Burma, Aryan’dan Hint-İran ırklarına kadar Assam tüm bu ırklara barınak sağlıyor. Assam halkı, Assamese veya Asomiya adıyla popülerdir. Assam dilinin ana dil olduğu bir yerdir, ancak Bodo, Miri, Mishimi, Kachari, Karbi ve Rabha kabilelerinin kabile halkının iletişim kurmak için farklı dilleri vardır.
Assam halkının çoğu Hindu dinine mensuptur ve putperestliği takip etmedikleri için Lord Vishnu’nun ihtişamıyla Namakarana’yı gerçekleştirirler. Assam kültürü tipik olarak Sutralar ve Naamghar olan iki ana dini ve kültürel kurum etrafında hareket eder. Assam’ın kültürel sembolüne gelince, Gamocha’ya Tamol-paan (betel yaprağı ve areca fıstığı) Spesifik olarak, tüm Assam halkı, kültürel farklılıklarına veya bölgesel çeşitliliklerine bakılmaksızın Gamocha’yı kullanır. Üç tarafı kırmızı bordürlü, dördüncü tarafı kırmızı dokuma motifli beyaz dikdörtgen el dokuması pamuklu bir bezdir. Bir Bihu dansçısı bu peştamalayı kafasına sarar. İbadet salonlarında insanlar sosyal statülerini belirtmek için boyunlarına bağlarlar ve bazen omuzlarına atarlar. Bu Gamocha’lar Bihuwaans olarak da bilinir ve Bihu’da aşkı tasvir ederken adak olarak da kullanılır.” Şeklinde bilgiler paylaştılar.
Yine Hindistanlı bir Yönetici şunları paylaştı;
“Hindistan’ın Assam bölgesi, zengin bir folklorik mirasa sahip olan bir bölgedir. Assam, çeşitli etnik grupların bir arada yaşadığı ve farklı kültürlerin birbirleriyle etkileşime girdiği bir bölge olduğu için folklorik zenginlik de oldukça geniştir.
Assam bölgesinin folklorik geleneği, halkın yaşam biçimlerini, inançlarını, mitolojilerini ve hatta doğa ile ilişkilerini yansıtır. Assam, eşsiz doğal güzellikleri ve bitki örtüsüyle tanınır. Bu nedenle, bazı halk hikayeleri ve masallar, ormanlar, nehirler ve dağlarla ilgili anlatıları içerir.
Bölgedeki önemli folklorik ögelerden biri Bihu dansıdır. Bihu, Assam’ın en önemli festivallerinden biridir ve bir dans ve müzik şeklidir. Bihu dansı, hasat zamanı kutlamaları sırasında gerçekleştirilir ve halkın birlikte eğlenmesini sağlar. Dansın enerjik ritmi ve renkli kostümleri, katılımcılara keyifli bir deneyim sunar.
Assam folklorik geleneği ayrıca “xopun”(düğün) ve “bhawna”(tiyatro) gibi etkinlikleri de içerir. “Xopun”, Assam’da düğünlerin önemli bir parçasıdır ve gelin ve damadın aileleri arasındaki etkileşimi yansıtır. “Bhawna”, Assam dilinde tiyatro anlamına gelir ve bölgenin tiyatro geleneğini ifade eder. Assam tiyatrosu, halkın sosyal konuları ele alarak eğlendirici bir şekilde anlatmasını sağlar.
Assam folklorik geleneği aynı zamanda mitolojik hikayeleri de içerir. Assam halkı, kutsal hindu metinleri olan Ramayana ve Mahabharata’dan esintiler sunan mitolojik hikayeleri anlatır. Bu hikayelerde tanrılar, kahramanlar ve efsanevi yaratıklar yer alır.”
Gösteri sonrası Hindistan Mutfağından seçkiler davetlilere ikram edildi. Davetliler gastronomiyi tanıma fırsatı buldular..
yilmazparlar@yahoo.com