Pts. Eyl 16th, 2024


 

Başkanlığını Ayşe Önen’in yaptığı SKAL İstanbul Kulübü, asırlarca bağımsız olarak yaşamış yüce Türk milletinin yeniden dirilişinin simgesi olan Cumhuriyetimizin 98.yıldönümünü hep birlikte kutlamanın coşku ve heyecanını yaşadı


Marriott International Genel Müdür Uygar Koçaş ev sahipliğimde, Levent Sheraton Hotelde gerçekleşen Cumhuriyet yıldönümü kutlamasına Başkan Ayşe Önen, Yönetim Kurulu üyeleri Can Arınel, Selma Tatar, Mustafa Yalçın, Meltem Tepeler, Seyhan Ayel, Geçmiş Dönem Başkanları, üyeler, TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Antalya SKAL Kulübü asbaşkanı Uğursal Uğur, geçmiş dönem TUREB ve IRO Başkanı Şerif Yenen, Konferans konuşmacı araştırmacı yazar İzzeddin Çalışlar katıldılar.

Millî birlik ve beraberliğimizin kaynağı olan, Cumhuriyeti yaşatmak, yüceltmek ve gelecek nesillere aktarmak en büyük vazifemiz olarak, Cumhuriyetimizin 98 yaşına ulaşmasının gururunu hep birlikte yaşamanın sevinci niteliğinde Başkan Ayşe Önen açılış konuşmasını yaptı.

Misafir Konferans konuşmacı araştırmacı yazar İzzeddin Çalışlar Cumhuriyet dönemine kadar kısa bir ufuk turu attırarak, Atamızın Hümanist tarafını alarak mükemmel bir konuşma yaptı. Konuşma sonrası İzzeddin Çalışlar’a Kulüp plaketi ile adına üç fidan dikilen belge takdim edildi. Ayrıca ev sahibi hizmlerinden dolayı Genel Müdür Uygar Koçaş’a teşekkür plaketi verildi.

Başkan Ayşe Önen ile yaptığımız söyleşide; Cumhuriyet hakkında, milletimizin tarihindeki en önemli gurur tablolarından biri olduğunu, Cumhuriyet, işgalin, yokluğun, yıkılmışlığın ardından yok olmak üzereyken, küllerinden doğarcasına, yüce milletimizin tarihin köklerinden aldığı ilham ile güç ve inançla yeniden filizlenerek,  çınar gibi olmasının başlangıc tarihidir. Cumhuriyet çağdaşlaşmadır. 

SKAL ritüeldeki gibi aydınlığı, dostluğu, kardeşliği, birliği, beraberliği, barışı paylaşmak olduğundan, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmetle anmak adına toplantıyı düzenledik dedi.

Kısaca Cumhuriyete kadar, gelinen Tarihi özetlersek;

I. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı Devleti’nin İtilaf Devletleri’nce işgali sonucunda Misak-ı Millî sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak için girişilen çok cepheli siyasi ve askeri mücadele. 1919-1922 yılları arasında gerçekleşmiş ve 11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Mütarekesi ile fiilen, 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması ile resmen sona ermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temel nitelikleri, Lozan Antlaşması’nda da yer almıştır. Buna göre, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bir bütün oluşturan Türkiye’de yaşayan ve Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes eşit ve aynı haklara sahip Türk ulusunu oluşturmaktadır.

Saltanatın kaldırılmasının ve Lozan Antlaşması’nın ardından TBMM’de en çok tartışılan konulardan biri olan yeni devletin niteliği sorunu Mustafa Kemal Paşa’nın 28 Ekim gecesi İsmet İnönü’yle, devletin niteliğinin cumhuriyet olduğunu saptayan bir yasa tasarısı hazırlaması ile son buldu. 29 Ekim 1923 günü;

“Hakimiyet kayıtsız ve şartsız milletindir. İdare usulü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına dayanır. Türkiye Devletinin hükümet şekli Cumhuriyettir” 

esasına dayalı olarak Cumhuriyet ilan edildi ve yeni Türk Devleti’nin adı artık Türkiye Cumhuriyeti idi.

yilmazparlar@yahoo.com

Bir cevap yazın