Cts. Ara 14th, 2024

 

1616’daki ölümünün dördüncü yüzüncü yılında, Avrupa edebiyatında modern romanın öncüsü olarak kabul edilen Miguel de Cervantes‘in muğlak yaşamı boyunca efsaneler ve gerçekler hâlâ iç içe geçiyor.

Esaretten Doğan Şövalye, Don Kişot Belgeselinin Çekimlerine Başlanıyor


5 Kasım 2023 Pazar günü Taksim Barcelo İstanbul Hotel’de basına  tanıtılan, Proje Tasarımı  Dr. Nesrin Karavar’a ait olan  ve Mehmet Gün’ün yönetmenliğinde hayata geçirilmesi planlanan Esaretten Doğan Şövalye, Don Kişot belgeselinin çekimlerine başlanıyor. 

Modernist romanın kurucularında sayılan Cervantes’in yıllara ve yollara yayılan hayat hikayesi ve İstanbul’la ilişkisini temel alan ‘Esaretten Doğan Şövalye, Don Kişot belgeselinin tanıtımı önce kısa film gösterimi ile başladı.

Dr. Nesrin Karavar’ın ve Mehmet Gün’ün verdiği bilgilere göre; Cervantes’i büyük bir yazar yapan ve Osmanlı dönemi Cezayir’inde yaşadığı beş yıllık esaret hayatıdır. Cezayir’de beş yıl geçiren yazar, Don Kişot romanını yazarak, hem çağdaşları hem de yüzyıllarca sonrasında bile gerçeklikte ve akıldan uzak düşecekleri ebediyen gerçeğin parodisine hapsetmiştir. Don Kişot eseri ile modern romanın kurucu babası unvanını kazanan Miguel de Cervantes, Osmanlı topraklarında bir asker, bir tutsak ve nihayet özgür bir adam olarak neler yaşamıştı? Belgeselde konu olacak. Sürpriz belegelerinde olduğunu ifade eden yapımcılar kilitli şifreli bir belgesel olacağını ifade ettiler.

Osmanlı Türkiye’si içinde başka yerler mesela İstanbul’a da getirilmiş miydi? Bazı şehir efsanelerine göre İstanbul’da Camii inşaatlarında çalıştığı iddiası gerçek olabilir miydi?

Sıradan bir esir gibi sadece hizmetkâr olarak mı yaşayıp gün geçirmişi miydi yoksa Cezayir’de yüksek İslam kültürüne sahip münevverlerle temas kurmuş muydu?

Alanında uzman akademiyenler Prof. Isabel Soler, Prof. Jose Manuel Lucia Megias, Emilio Sola, Rosa Navarro, Oscar Ayala, Javier Rioyo ve Abderrahmane Khelifa, Sandra Rivas, uzmanların katkıda  bulunacağı belgeselin temel amacı döneminin tanıdıklığını yapıp Cervantes gibi büyük bir yazarın eserlerini etkileyen önemli süreçleri tarihi gerçekliklerle ortaya koymaktır.

La Manchalı Don Kişot’un (orijinal adı günümüz İspanyolcası olan Don Kişot de la Mancha) ünlü yazarı, İstanbul’un camilerinden biri olan ve Tophane semtinde bulunan Kılıç Ali Paşa Camii ile de ilişkilendirilmiştir . Türk araştırmacı Rasih Nuri İleri (1920-2014) , dönemin büyük mimarı Mimar Sinan’ın emrindeki caminin yapımında 1578-1580 yılları arasında çalışan köleler arasında Cervantes adını bulduğunu iddia etmiştir. Hiçbir akademik yayın tarafından desteklenmeyen bu teori, daha sonra birçok Türk medya kaynağı tarafından yayıldı.

yilmazparlar@yahoo.com