Cts. Nis 27th, 2024

Kahire Müzesi

Kahire Müzesi ve Kuruluşu:

Müze girişinde Thutmose 3 Sfenksi bulunuyor.

Müzenin kuruluşuna katkıda bulunanlar: Mısır hükümdarı Muhammed Ali ve Fransız arkeolog Auguste Mariette.

Mariette, antik eserleri koruma konusunda çaba gösterdi ve Mısır Eski Eserler Servisi’ni kurdu.

Müzenin ilk binası Bulak Mahallesi’nde, sonradan El Tahrir Meydanı’na taşındı.

Müzenin genel yapısı: büyük bir lobi, yaklaşık yüz oda, yüz elli bin sergi ve depolarda otuz bin esya.

Sergi alanları tematik ve kronolojik olarak düzenlenmiş.

Koleksiyonda Firavun Khafre, Firavun Mycerinus, Prens Rahotep ve karısı Nofret gibi önemli figürlerin heykelleri bulunuyor.

Tutankhamun’un hazineleri ve Firavun I. Psusennes’in cenazesinden elde edilen hazineler koleksiyonun önemli parçaları arasında.

Ayrı bir odada Mısır firavunlarının mumyaları saklanıyor.

Müze, Eski Mısır uygarlığının manevi gücünü ve tarihini ziyaretçilere sunuyor.

 Kahire Müzesi ve Eski Mısır Kültürü

 Müze girişinin önünde Thutmose 3 Sfenksi bulunuyor.

Ölümsüz kreasyonlar, tüm dünya tarafından tanınan ve her zaman en gizemli, eşsiz ve heyecan verici medeniyetlerden biri olan Nil Vadisi’nin incisi Eski Mısır’ı yücelten sanat şaheserleri.

Antik çağın büyük ustalarının eserlerini koruyan Kahire Müzesi’nin yaratılmasını dünyanın borçlu olduğu iki adam hiç tanışmadı. Bunlardan biri, 19. yüzyılın ilk yarısında Mısır’ın hükümdarı olan, doğuştan Arnavut olan ve oldukça olgun bir yaşta okuma yazma öğrenen Muhammed Ali, verdiği kararnameyle eski anıtların Mısır’dan ihraç edilmesini yasakladı.

Diğeri, 1850’de Kıpti ve Süryanice dini elyazmalarını elde etmek amacıyla tekneyle İskenderiye’ye gelen Fransız Auguste Mariette, bundan kısa bir süre önce Kıpti patriğinin bu nadir eserlerin ülkeden ihracını yasakladığını bilmiyor. Marietta Mısır’ı fethetti, antik imgelerin manyetizması onu tamamen ele geçirdi ve Saqqara’da kazılara başladı. Beklenmedik keşifler onu o kadar içine aldı ki, Mariette yolculuğunun asıl amacını unutuyor, ancak bu kadar güçlükle elde edilen tüm eserlerin çağdaşları ve gelecek nesiller için korunması gerektiğini çok iyi biliyor. Bunu yapmak için devam eden kazıları kontrol etmeniz ve bulunanları saklamak ve sergilemek için bir yer bulmanız gerekiyor.

Mariette’in 1858’de başkanlığını yaptığı Mısır Eski Eserler Servisi ve bugüne kadar var olan Kahire Müzesi böyle doğdu.

İlk müze binası, Bulak Mahallesi’nde, Nil Nehri kıyısında, Mariette’in ailesiyle birlikte yerleştiği evde bulunuyordu. Orada Mısır antikalarından oluşan dört sergi salonu açtı. Altın takılar da dahil olmak üzere değerli buluntuların sayısı sürekli artıyordu. Onları barındırmak için yeni bir binaya ihtiyaç vardı, ancak her zaman olduğu gibi mali zorluklar ortaya çıktı.

 Mısır’a karşı özverili bir aşk besleyen Marietta’nın büyük çabalarına, kararlılığına ve diplomasisine rağmen bu sorun çözülemedi ve eski bina Nil’in yıllık sel baskınlarıyla tehdit edildi.

Mariette, Mısır yöneticilerinin sevgisini ve saygısını kazandı, Süveyş Kanalı’nın görkemli açılış törenine davet edildi, ünlü opera Aida’nın librettosunun temelini oluşturan hikayeyi yazdı, paşa unvanıyla ödüllendirildi. ölümünde hiç yeni bir bina görmedi. Mariette 1881’de öldü, lahdi cesediyle birlikte Bulak Müzesi’nin bahçesine gömüldü.

On yıl sonra, koleksiyon Giza’ya, Hidiv İsmail’in eski ikametgahına taşınacak, Marietta’nın lahiti orada takip edilecek ve ancak 1902’de başkent Kahire’nin merkezinde bir müze kurma hayali nihayet gerçekleşecek.

Bina, El Tahrir Meydanı’nda bir Fransız mimar tarafından inşa edilmiştir. Yeni müzenin bahçesinde, Mariette son dinlenme yerini girişin sol tarafında bulunan mermer lahitinin üzerinde bulacak, bronz heykeli 19. yüzyılın sonlarına ait geleneksel bir Mısır kostümü içinde tam olarak yükselecek.

Başında bir Osmanlı fesi var. Etrafta dünyanın en büyük Mısır bilimcilerinin büstleri var.

Marietta’nın buluntuları da bahçede sergileniyor – kırmızı granitten yapılmış Thutmose 3 sfenksi, 2. Ramses dikilitaşı ve diğer anıtsal sanat eserleri.

Kahire Müzesi. Genel form

Büyük bir lobi, iki katta yer alan yaklaşık yüz oda, yüz elli bin sergi ve eski Mısır’ın beş bin yıllık tarihini kapsayan depolarda otuz bin eşya – Kahire Müzesi budur. Koleksiyonu benzersizdir. Salondan salona geçen ziyaretçi, insan yapımı eylemlerin bolluğu ve ihtişamıyla dikkat çeken, insan kültürünün beşiği olan eski uygarlığın gizemli dünyasına unutulmaz bir yolculuk yapıyor.

Sergiler tematik ve kronolojik olarak düzenlenmiştir. Zemin katta, hanedan öncesinden Greko-Romen dönemlerine kadar kireçtaşı, bazalt, granitten yapılmış taş heykel başyapıtları bulunmaktadır.

Bunların arasında, Giza’daki en büyük ikinci piramidin kurucusu olan Firavun Khafre’nin, açık damarlı koyu yeşil diyoritten yapılmış ünlü heykeli, Firavun Mycerinus’un heykelsi bir kompozisyonu, tanrıçalarla çevrili olarak gösteriliyor.

Prens Rahotep ve karısı Nofret’in evli çiftinin boyalı kireç taşından yapılmış heykel grubu, güzelliği ve uygulama inceliğiyle dikkat çekiyor. “Köy Muhtarı” olarak adlandırılan Kaaper’in ahşap heykeli şaşırtıcıdır: Keşif sırasında, Marietta işçileri, heykelin özelliklerinin köy muhtarının yüzüne benzerliği karşısında şaşkına döndüler.

En ünlü piramidi inşa eden Firavun Cheops’un annesi Kraliçe Hetepheres’in hazinelerine ayrı bir salon ayrılmıştır. Bunların arasında bir koltuk, kocaman bir yatak, altın varakla kaplı bir sedye, kelebek kanadı şeklinde işlemeli taşlarla süslenmiş bir tabut, yirmi gümüş bilezik bulunmaktadır. Ayrıca kırmızı ve siyah granitten yapılmış çeşitli dönemlere ait masif lahitler, değerli ağaçlardan yapılmış firavun tekneleri ve firavunların granit sfenksleri de bulunmaktadır.

Ayrı bir odada kafir firavun Akhenaten’in dev heykelleri ve eşi Nefertiti’nin ün ve güzelliğine ancak Leonardo da Vinci’nin Gioconda’sının rakip olabileceği heykeller var. Burada, bir ziyaretçinin serginin birinci katında görebileceklerinin tam bir listesi yoktur.

Koleksiyonun şüphesiz başyapıtı, 20. yüzyılın başında bir sansasyon haline gelen Tutankhamun’un hazineleridir.

Tutankhamun’un maskesi tek başına on bir kilo ağırlığında olmasına rağmen, dikkat çekici olan altının bolluğu bile değil, asil metaller, değerli taşlar ve en değerli ahşaplarla yapılan en yüksek kaliteli mücevher işçiliğidir.

Turkuaz, lapis lazuli ve mercan işlemeli geniş altın kolyeler, büyük küpeler, mitolojik sahnelere sahip pektoraller dahil Tutankamon’un mücevherlerinin eşi benzeri yoktur. Mobilyalar özel bir zarafetle yapılmış, içlerine lahitin yerleştirildiği altın işlemeli devasa kemerler bile işçiliğinin inceliği ile keyif veriyor.

Tutankamon’un koltuğunun arkasındaki sahne lirizmle dolu, uçsuz bucaksız bir ülkenin sevgi dolu genç yöneticilerini gösteriyor. Görüntülerin inanılmaz enerjisini yayan çok sayıda benzersiz sanat nesnesi,

Tutankhamun’un mumyasının yakın zamanda yapılan bir X-ışını analizi, babası olan reformcu firavun Akhenaten ile şüphesiz bir ilişki olduğunu gösterdi.

 Tutankamon’un ölüm nedeni de belirlendi – bir av sırasında arabadan düşme, bunun sonucunda patellada açık bir kırılma meydana geldi ve vücutta sıtma virüsü salgını meydana geldi. Eski Mısır tıbbının yüksek düzeyde gelişmesine rağmen firavunu kurtarmak mümkün olmadı, 18 yaşında öldü.

Tutankhamun koleksiyonunu yanı sıra En etkileyici olanı, MÖ 1045-994 yılları arasında hüküm süren Firavun I. Psusennes’in cenazesinden elde edilen hazinelerdir.

Kuyumculuk sanatının şaheserleri arasında, akik, lapis lazuli, yeşil feldispat ve jasper ile işlenmiş pandantifli geniş kolyeler ve altın pektoraller bulunmaktadır.

I. Psusennes’in komutanı Undjedbauenjed’in mezarında bulunan çiçek veya bitkisel motifli gümüş ve elektrumdan paha biçilmez kaseler, ritüel içki kapları, tanrıçaların altın heykelcikleri, firavunların altın cenaze maskeleri.

Özellikle Mısır’da değer verilen gümüşten yapılmış iki lahit benzersizdir, çünkü komşu ülkelerin hükümdarlarının ifadesine göre firavunun ayaklarının altında kum kadar altın varken, sadece birkaç gümüş eşya vardı.

185 santimetre uzunluğundaki bir lahit I. Psusennes’e aittir. Firavunun maskesi, yüzüne hacim ve zarafet veren altınla süslenmiştir. Firavun 2.Sheshonk başka bir yerde Lahitinin uzunluğu 190 santimetredir, cenaze maskesinin yerine ilahi bir şahinin başı vardır. 

Tutankhamun’un mumyasının altın maskesi

Özel bir sıcaklık ve nemin korunduğu ayrı bir odada Mısır’ın birçok ünlü firavununun mumyaları saklanmaktadır. Uzun yıllar keşiflerinin sırrını saklayan ve hazine ticaretinden kazanç sağlayan Abd el-Rasul kardeşler tarafından 1871’de Qurna nekropolünde bulundu.

Zaman zaman gecenin karanlığında zuladan çıkarılıp karaborsada satıldılar. Kardeşler arasında ganimet paylaşımı konusunda çıkan tartışma, soygunun durdurulmasına yardımcı oldu.

Rahipler tarafından özenle saklanan mumyalar, binlerce yıl sonra yüzeye çıkarıldı ve buluntuları Kahire Müzesi’ne teslim etmek için kuzeye giden bir gemiye acilen yüklendi. Geminin Nil’in her iki yakasındaki tüm rotası boyunca çevre köylerin sakinleri vardı. Erkekler ünlü atalarını selamlayarak silahlarını ateşlediler ve kadınlar sanki eski Mısır kabartmalarından ve papirüslerinden geliyormuş gibi,

MÖ 3 binyılın ortasında firavunların piramitlerinin duvarlarında şu sözler yazılıydı: “Ey firavun, ölü bırakmadın, diri bıraktın.” Bu metnin yazarı, piramitlerin ve mezarların sahiplerini hayatın nasıl bir devamının beklediğinden şüphelenmedi bile. Ve firavunları için inşa eden, yontan ve yaratanların isimleri tarihin girdabında kaybolsa da, Eski Mısır’ın ruhu Kahire Müzesi’nin duvarlarında geziniyor. Burada eski uygarlığın büyük manevi gücünü, ülkenize olan sevgiyi hissedebilirsiniz, bu, devletin diğer kültürlerinden farklı bir olgudur.

Hanedan öncesi ve erken hanedan dönemleri

Kafa, Delta – Merimde Beni Salam’ın güneybatı kenarında bulunan Mısır’daki en eski Neolitik yerleşim yerlerinden birinden geliyor. Mısır’ın ilk anıtları arasında eşi benzeri olmayan bağımsız küçük çiftçilerin bir yerleşim yeriydi, yaklaşık bir buçuk düzine hektarlık bir alana yayıldı. Yapısı ve büyüklüğü Suriye, Filistin ve Mezopotamya’nın kentsel uygarlığına benziyor.

Kafa, geleneksel bir şekilde pişmiş kilden yapılmıştır. Yüzeyi küçük deliklerle kaplıdır. Yüzün alt kısmındaki noktalar sakal etkisi yaratır. Göz yuvaları, burun delikleri ve ağız deliklerle işaretlenmiştir. Çenenin altında, bir lidere veya rahibe ait olabilecek ve kült törenlerinde kaldırılan bir direğe veya asaya nesneyi takmak için bir oluk vardır. Bu yontulmuş kafa, büyük olasılıkla bir atayı veya efsanevi bir karakteri tasvir ediyor.

Yukarı doğru incelen, ince dokumalı oval şekilli bir vazo. Düz kenarlı bir boyun ve iple bağlanmasına izin veren küçük delikler. Böyle bir vazo, seramik yapmak için yeni teknolojilerin zaten yaygın olduğu, özellikle çömlekçi çarkının kullanıldığı bu dönemin kapları için tipikti. Dekor koyu kırmızı çizgilerle yapılmıştır ve teknenin şekli ile çok organik bir şekilde karışır. Kompozisyonun merkezinde, geminin her iki yanında, detayları biraz farklı olan iki kayık tasvir edilmiştir. Teknenin içinde iki kamara bulunmaktadır. Bunlardan birinin üstünde eski Mısır bölgelerinden birinin standardı var. Teknenin diğer ucunda, uzun bir dalın altında bulunan bir çapa asılıdır. Teknenin altında stilize bitki motifleriyle çevrelenmiş dört devekuşu betimlenmiş teknenin alt kısmında teknelerin üzerinde yüzdüğü su yüzeyi dalgalı çizgilerle aktarılmış,

Palet, Mısır devletinin birleşmesinde önemli rol oynayan Hierakonpolis’te bulundu. Narmer’in paletinin her iki tarafı da Delta şehirlerine karşı ciddi bir zaferi tasvir ediyor. Ön tarafta firavun, düşmanların başları kesilmiş cesetlerine bakıyor. Ülkenin birleşme aşamalarını simgeleyen standartlar kralın önünde taşınır. Arkasında hükümdarın sandaletlerini ve elinde bir içki kabı tutan bir adam figürü vardır. Alt kayıtta, kıvrılarak yuvarlak bir delik oluşturan uzun serpantin boyunlu panterlere benzeyen fantastik hayvanların görüntüleri var. Mineralleri öğütmek için kullanıldı. Arkada, Firavun Narmer bir tutsağı saçından tutarken ve üzerine bir topuz kaldırırken gösteriliyor. Önünde, pençesinde bir tutsağın başı olan bir şahin-Horus’un görüntüsü var. Altında yenilmiş düşmanlar var.

yilmazparlar@yahoo.com